Rozhlas se chystá propustit nejméně 100 zaměstnanců

Český rozhlas (ČRo) letos sníží počet svých zaměstnanců o 7 % ze stávajícího počtu asi 1 500 pracovníků, informoval o tom generální ředitel René Zavoral. Veřejnoprávní rozhlas tak přijde zhruba o sto zaměstnanců. Důvodem je úspora personálních nákladů kvůli chystanému zvyšování platů a změna zákona o DPH.  

Finance na růst platů se budou hledat v personální oblasti. Optimalizace pracovních míst se nyní bude týkat ze 3 % všech divizí, dalších 5 % pak budou muset uspořit vybrané úseky, jichž se dosud personální změny týkaly jen minimálně. Personální náklady tvoří 59 % rozpočtu ČRo.

Platy těch, co zůstanou, se mají zvýšit ve dvou vlnách. Díky uspořeným financím by mohli pracovníci divizí, kterých se bude týkat propouštění významněji, dostat přidáno na podzim. Plošné navýšení mezd pro všechny zaměstnance ČRo je pak možné očekávat od ledna příštího roku.

„Český rozhlas přestává být z hlediska platů konkurenceschopný. Pokud chceme udržet kmenové zaměstnance a zároveň být schopní čelit situaci na trhu práce, musíme zajistit pracovníkům rozhlasu vyšší mzdy. Považoval bych za neodpovědné zatížit naše posluchače a českou veřejnost vyšším rozhlasovým poplatkem. Proto v současné době není jiné cesty, než provést optimalizaci pracovních míst a ušetřené finance pak vrátit zpět do personálního rozpočtu,“ uvedl Zavoral.

Dalším důvodem pro nutné vytvoření úspor je novela o DPH, připravovaná ministerstvem financí. Kvůli tomuto legislativnímu kroku by mohl ČRo přijít ve svém ročním rozpočtu o částku kolem 120 milionů korun.

Přidat komentář